Vrouwen in de techniek

Vrouwen in de techniek

Vrouwen in de techniek (Door collega Marjolein Doets)

De meeste carrières verlopen binnen de gebaande paden en dat betekent dat nog steeds weinig vrouwen voor een baan binnen de techniek kiezen. Jammer! Bij Oreel verwelkomen we graag meer vrouwelijke collega’s. ‘Een baan binnen de techniek is gewoon niet iets dat bij meiden opkomt als ze op school zitten. Ik ontdekte het ook pas op mijn veertigste en heb nu een baan voor het leven.’

Onze collega Marjolein Doets heeft een kleurrijk cv. Na haar vwo startte ze een studie toegepaste onderwijskunde, brak deze af en begon aan een periode waarin werken en reizen elkaar afwisselden. ‘Ik werkte in een museum als websitebeheerder en registreerde de collectie, volgde diverse cursussen voor website programmeren en kwam uiteindelijk terecht bij PostNL. Toen daar het zoveelste tijdelijke contract afliep was dat voor mij het moment om eens aan ander werk te gaan denken. Maar wat? Tijdens een festival hielp ik mee met de op- en afbouw en merkte hoe fijn ik het vond om fysiek bezig te zijn. Toen besloot ik dat een baan waarbij je niet alleen maar met je hoofd bezig bent goed bij mij zou passen.

Na veel uitzoekwerk kwam ik tot de conclusie dat de metaalbewerking een goede richting zou zijn en dat CNC verspanen mij het meeste trok. Ik werd toegelaten tot een omscholingstraject waarbij je. binnen acht weken de hele basis leert om daarna tijdens een stage bekend te raken met de praktijk. Er brak een heel nieuwe tijd voor mij aan. Ik woon in Leeuwarden, maar de school was in Emmen. Ik ben dus als een echte student op kamers gegaan! Het was pittig om weer in de schoolbanken te zitten. Een deel van de stof sloot bij mijn ervaring aan, zoals het programmeren, maar een ander deel lag mijlenver van mijn belevingswereld. Ik wist bijvoorbeeld niets van metaalsoorten.

Oreel bood mij een stageplaats en het was meteen al de intentie dat ik daarna een baan zou krijgen. Ik werd flink in het diepe gegooid, maar dat heeft goed uitgepakt. Ik werk hier alweer een paar jaar en heb het prima naar mijn zin.

Dat ik als enige vrouw op de vloer terechtkwam is voor mij nooit een probleem geweest. Ik heb mezelf bewezen tussen de mannen en ze weten ik goed werk lever. Het zou natuurlijk leuk zijn als er meer vrouwelijke collega’s komen. Ik zou anderen echt aanraden om eens na te denken over een baan in deze richting. Veel vrouwen komen er gewoon niet op, terwijl het dus een gouden keuze kan zijn.

Mensen in mijn omgeving vinden het heel stoer dat ik dit doe en zeggen dat het goed bij me past. Ik vind het zelf ook nog steeds heel leuk en stoer om te zeggen dat ik in de metaalbewerking zit. Uiteindelijk heb ik een echt vak geleerd!’